12 zásad kuchaře Aramark
Jsme hrdí na naše řemeslo a bojujeme za dobré jméno celého oboru. Ctíme tradici, sledujeme trendy, neustále inovujeme, vyznáváme týmovou spolupráci a od našich pečlivě vybraných kolegů očekáváme, že budou tyto hodnoty rozvíjet.
1. Pracuji v čistotě a s kvalitním nářadím
- Každý den začíná úplným, čistým a vyžehleným pracovním oblečením, ve skříňce mám náhradní rondon a zástěru
- Ostré nože, správná pracovní obuv a kvalitní pracovní pomůcky jsou základ úspěchu a bezpečné práce
2. Jsem profesionální kreativec respektující osvědčené normy a postupy
- Respektuji originální receptury a kuchařské techniky
- Kreativita není o množství ingrediencí – méně je více
- Změny a vylepšení receptur můžu kdykoliv navrhnout
3. Ochutnávám všechno a vždycky, nespoléhám se na zkušenost
- Ochutnám každou složku jídla, kterou připravuji a ochutnám znovu před výdejem
- Se solí zacházím jako se šafránem
- Když to nechutná, je úplně jedno jak to vypadá
4. Neuvařím a nevydám jídlo, které bych sám nejedl
- Používám perfektní suroviny a dodržuji nejlepší postupy přípravy
- Dbám na důslednou kontrolu při přejímce zboží, správné skladování a HACCP
- Stanovím správný čas přípravy tak, abych dovařil právě včas, bez trápení surovin
5. K vaření přistupuji s respektem k surovinám a chovám se udržitelně
- Dobře plánuji množství ingrediencí, zpracuji všechno v bezvadné kvalitě, neplýtvám
- Dodržuji šetrné výrobní postupy, správně plánuji čas pro uchování nutričních hodnot
- Na talíři chci mít skvěle uvařené, barevné sexy jídlo, ne utrápenou hmotu
6. Nejsem solitér, ale parťák, co rozvíjí tým
- Učím se a zdokonaluji svoje znalosti kdykoliv můžu
- Školím a rozvíjím služebně mladší kolegy stejně jako sebe
- Pomáhám a řeknu si o pomoc kolegům, když to sám potřebuji
7. Dovařením naše gastronomická prezentace teprve začíná
- Na výdej jsem perfektně připravený a čistě upravený, mám všechny pracovní pomůcky
- Prodáváme zážitek, ne jenom poctivě uvařené jídlo
- Dobrý den, děkuji vám, přeji vám dobrou chuť a úsměv je součást mojí pracovní uniformy
8. Vyjdu vstříc přáním hosta, pokud máme suroviny
- Znám dobře složení každého jídla, alergeny a specifika
- Poradím s vhodným výběrem, kdykoliv jsem o to požádán
- Upravím porci kteréhokoliv jídla, je-li to přání hosta
9. Oprávněná kritika je prostor pro zlepšení
- Respektuji názor hosta v každé situaci, připomínky řeším v klidu a s rozvahou
- Požádám o spolupráci nadřízeného, kdykoliv si nejsem jistý
- Nejsme neomylní – je v pořádku přiznat chybu, omluvit se a napravit to
10. V hygieně a bezpečnosti neexistují kompromisy
- Kuchař je v hygieně jako doktor, bez výjimek!
- Předcházím jakýmkoliv možnostem zranění – myslím na to, že moji kolegové mají doma rodiny, ke kterým se chtějí po práci v pořádku vrátit
- Vysvětluji, učím a školím ty, kteří to potřebují
11. Jednám s respektem a integritou
- Se všemi dodavateli, partnery a kolegy jednám vždy s respektem
- Oznámím nadřízenému jakékoliv nekorektní jednání nebo pokus o něj
- Netoleruji žádné nerovné zacházení nebo rozbroje na pracovišti
12. Jídlo je radost, nestavíme jadernou elektrárnu!
- Zábava, otevřená komunikace a spolupráce je základ dobrého týmu
- Používám selský rozum a hledám jednoduché řešení tam kde to postupy dovolují